...men vem kan vi tacka för förbättringen?

Fortsättning på Himmelriket på jorden långt borta för kvinnor och barn...

Om vi nu skall blicka tillbaka bland fler modiga kvinnornas klubb, som här i Norden kämpat mot en överlägsen makt för förbättringar i sin vardag och för sina mänskliga rättigheter, så kan man ju se en hel del positiva förändringar som lett till att t.ex. invandrarkvinnor kan tro att det är rena himmelriket de har kommit till, jämfört med hennes eget födelseland. 
Men kampen för ett bättre liv har många gånger varit hård och kostat många Nordiska kvinnor även livet. Det är lätt hänt att både kvinnor och män glömt bort det idag.

Att vi har det så bra som vi har det idag kan vi tacka en massa modiga och kraftfulla kvinnor för.

Vem har sett till att vi t.ex. har rösträtt idag? Jo, en massa förbaskat trötta kvinnor, som gick i grupp och krävde sina medborgerliga rättigheter att bli behandlade som vuxna tänkande varelser. Och det är ju inte så länge sedan. De blev också kallade för "aggressiva" och väckte både aversion och motvilja. Och de fick utstå både utfrysning och spott och spe från både män och kvinnor, men de gav inte upp! Tror vi att männen släpper ifrån sig makten frivilligt, tror vi fel. Det har ännu inte hänt i världshistorien. Mer här:https://sv.wikipedia.org/wiki/Kvinnlig_r%C3%B6str%C3%A4tt

Vem har gjort det möjligt för oss att leva ett sexuellt liv utan att ständigt vara gravida?
Jo, det är pionjärkvinnor, som också blev betraktade som medlemmar i en "aggressiv klubb som går på krigsstigen mot alla män"! 

Vi har sexualupplyserskan Elise Ottesen-Jensen, (1886 - 1973) som blev hotad till livet gång på gång, för att hon åkte land och rike runt och gav råd till sina utmattade medsystrar hur de skulle undgå att bli med barn varje gång som mannen "krävde sin rätt" i sängen. Och det var inte bara män som hatade henne, det gjorde också många kvinnor i början, för de stöttade alla män som gjorde "gudomligt motstånd" mot kvinnans frigörelse. Det var de som kallas för "gatekeepers" eller "medlöpare" idag. 

I syndikalisternas tidning Arbetaren kämpade hon för arbetarkvinnornas rätt att få information om och tillgång till preventivmedel som 1922-25 inte fick säljas officiellt. 1933 grundade Ottar, som hon kallades, Riksförbundet för sexuell upplysning. Senare blev hon internationellt känd expert i befolkningsfrågor. Hon blev med. hedersdoktor 1958.https://sv.wikipedia.org/wiki/Elise_Ottesen-Jensen

Visserligen inte från Norden, men kvinna, är Elisabeth Kübler-Ross som fått utstå mycken spott och spe för sitt arbete för de döende, och hon har blivit offentligt hånad av sina manliga kollegor för att hon har vågat påstå att det finns något bortom döden. Trots detta fortsatte hon sin forskning och skrev böcker om detta. Bl.a. "Döden är livsviktig".https://sv.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_K%C3%BCbler-Ross

Här är bara några få exempel på vad modiga kvinnor har vågat göra i sin kamp mot det patriarkala systemet och alla har de blivit kallade "aggressiva" av sin samtid!

Om de inte hade satt sig över folks elakheter, förtal, skvaller och hot, så hade vi kvinnor suttit här utan rättigheten att göra våra åsikter hörda på Internet eller ute i samhället, och vi hade kanske haft 10-20 ungar springande runt benen och kanske en förtidig död i barnsäng att se fram emot.

Mycket av detta slipper dagens Nordiska- och invandrarkvinnor att kämpa för, för det fanns modiga och viljestarka kvinnor som har jämnat vägen för alla kvinnor som bor här. Trots hård motvind. De har gjort avtryck i vår historia och underlättat vårt nuvarande liv. Men vi har inte på långt när ännu kommit i närheten av "himmelriket på jorden", inte ens här i Norden. Men det kommer nya kvinnor hela tiden, mänskliga och humana, och som kommer att göra "avtryck" i många själar genom att våga gå i bräschen för en drägligare tillvaro än den vi har idag. Just nu verkar det som om de yngre kvinnorna ännu inte har blivit tillräckligt förbannade för att föra utvecklingen framåt för större jämnställdhet. Men de kommer, var så säkra! När 40-talister inte orkar längre!

Det finns hopp om en bättre värld!

Tror Marja

Tidigare om ämnet:

Kan kvinnor stödja varandra lika bra som männen?

© 2008 Marja Silverfall All Rights Reserved

2729 visningar
© Averbis förlag | Kontakt