Behövs moral på Internet?

I dagens Metro kan man läsa om en fotointresserad tjej som lägger upp sina bilder på nätet. En av dessa bilder var ett självporträtt där hon sitter med svart, hög hatt och svart långklänning. Hennes häpnad blir stor när hon inser att hennes bild också har blivit omslag till en porrfilm med titeln "Body Magic"! 

Bildtjuven tyckte väl att hon såg ut som en magiker i sina kläder, och stal helt enkelt bilden utan lov. Och detta är ett jätteproblem för många idag, där bilder tankas ut på nätet och används i mörka syften. Det värsta är väl när någon annan tar bilder på en fest eller liknande mer eller mindre komprometterande situationer, och lägger ut för att skämma ut personen i fråga. 

Har bilder väl kommit ut på nätet, är det i princip omöjligt att få bort dem igen. De sprids med blixtens fart i fildelarnätverk etc. Som överallt annars i vår värld krävs det moral för att kunna hantera dessa möjligheter till global kommunikation. Utan tvivel är Internet framtidens stora kommunikationsryggrad, som en framtida kultur kan vila på. Men ännu brottas denna möjlighet med de mörka krafterna, som ännu ruvar över jorden och fortfarande dominerar. Virus, hackare ovan nämnda tilltag, bedrägerier etc. är fortfarande ett mycket stort inslag i Internet-bilden.

Martinus talar om en framtid där man inte behöver "låsa sin dörr", eller vara rädd för att få sitt namn och bild draget i smutsen. Men då krävs en moral hos varje människa att inte nännas att göra andra förtret, inte stjäla andras materiella eller andliga gods, inte förtala, nervärdera eller förlöjliga.

Moraliska frågor är inte alltid lätta, men man kan få en god fingervisning vad som är rätt, om man frågar sig: "Skulle jag vilja bli utsatt för denna behandling själv?"

I fallet ovan är svaret lätt: Nej, det är inte rätt!

Anders

881 visningar
© Averbis förlag | Kontakt