Bra film om polförvandlingens stora vedermödor!

I förrgår såg vi en fantastiskt bra film på TV3; "North Country", baserad på en verklig händelse.

Utdrag ur en recension:

"North country utspelar sig i en gruva i norra Minnesota 1989. Charlize Theron spelar den ensamstående mamman Josey Aimes som kämpar mot de sexuella trakasserierna som männen utsätter kvinnorna för på deras gemensamma arbetsplats. 
Det är trakasserier som liknar tortyr. Om och om igen målas nedsättande benämningar på kvinnorna på väggarna, helst i skit som de själva måste tvätta bort, deras kläder kletas ned med sperma i omklädningsrummen, löspenisar läggs i deras matboxar. De blir nypta, klämda på, skrämda, slagna och välts i bajamajan. Det är knappt man tror sina ögon.

När Josey Aimes tar upp kampen mot männen gör hon det ur absolut underläge. Eftersom hon inte har någon far till sitt första barn är hon stämplad som hora. Andra barnets far är en misshandlare. Det är anledningen till att hon är ensamstående och vill försörja sig själv. Hennes pappa som också är gruvarbetare vägrar lyssna, hennes mamma gråter och hennes medsystrar sviker…Filmen inramas av en rättegång. Vad den går ut på ska inte avslöjas här.
"

Men så mycket kan jag berätta att den handlar om män med MAKT och rädda, fega kvinnor som inte ställer upp för varandra. Och om polförvandlingens stora vedermödor som kommer att drabba varje kvinna som inte vågar bli självständigt tänkande och FRI från patriarkatets tillbakahållande gruppkraft och förtryck. För det är ett maskulint globalt strukturellt förtryck av kvinnor som pågår och det har inget med kvinnors karma att göra utan mäns maktbehov! Och till dem som påstår att man skall lära sig att "finna sig i allt" vill jag säga; att då har ni missförstått kosmologin totalt. Det måste till mottryck för att utjämna maktobalanser, men det måste ske utan våld. Och intressant nog så stödjer Livets Bog en viss maktutövning om man vill uppnå befrielse och beskydd:

"Att förlåta sin nästa hans mörka handlingssätt emot oss betyder inte, att vi inte bör skydda oss emot honom. Tvärtom. Men skyddet behöver absolut inte vara av fientlig natur, även om det i vissa situationer måste ske genom maktutövning. Denna maktutövning får endast leda till befrielse från eller skydd mot det fientliga väsendet, men absolut inte till mord, dråp eller lemlästning." LB VII 2450. (min fetstil)

Vi kvinnor har all rätt att kräva makten och rätten till vårt eget liv, och vi har rätt att kräva demokratisk jämställdhet. Och respekt.

Men det finns kanske hopp….
Se filmen som är ett utmärkt exempel ur livet att ovanstående citat är verkningsfullt! Det är den bästa filmen jag sett på evigheter! Den ger ett exempel på en strukturell, global kontroll av kvinnor genom maktutövning från män.
Den synliggör den strukturella överordningen. Det sägs och visas på många kosmologiska sanningar i den från innehållet i LB. Borde absolut visas i Klint!

Läs mer i samma ämne på detta forum:

Manlig makt och kvinnlig underordning

och

Vad händer när mannen släpper makten?

Marja

© 2008 Marja Silverfall All Rights Reserved

2632 visningar
© Averbis förlag | Kontakt