En tredjedel av samhällets högsta befattningar innehas av psykopater

Idag är det sängläge som gäller för mig. Min dåliga rygg har gett sig tillkänna. Men inget ont som inte har något gott med sig. Jag kan läsa tidningen från början till slut ! Och så har jag min älskade Ipad bredvid mig, som jag fick i julklapp av sambon och som nu är en del av mig! Jag har kontakt med yttervärlden med hjälp av den. Nåja, i alla fall nätkontakt. Telefonen ligger också bredvid för andra kontakter. Här blir jag nog liggandes i flera dagar, längre om jag har otur.

Nåväl. I dagens tidning läste jag en kort artikel om psykopater. Jag har läst mycket om dem tidigare, för jag arbetade och levde ihop med en sådan, om inte hel- så i alla fall halvpsykopat, några år. Han var ingen kufisk typ utan en oerhört charmig man, när han satte den sidan till. Han hade en hög samhällsposition både politiskt och chefsmässigt.
  
Artikeln heter i Sydsvenskan heter ”Vem vill jobba för en psykopat?”

Författaren skriver att psykopaters destruktiva inflytande uppmärksammas alltmer överallt och ”närmare en tredjedel av samhällets högsta befattningar innehas av personer tillhörande den mörka triaden”, vilka förutom psykopater innefattar också narcissister och Machiavellityper. Dessa människor ”eftersträvar total makt och kontroll över omgivningen som ett självändamål skriver han”. De blir ofta lärarnas favoriter i skolan för studiebegåvningen är det inget fel på. Därmed är de också givna på höga chefsbefattningar överallt i samhället. Han menar också att psykopaten fattar beslut på renodlat rationella grunder och är i avsaknad av medkänsla. En psykopat tolkar med andra ord protester och klagan, gråt och tandagnisslan, från sina offer som att han lyckats bra och att hans misshandel ”utförs eftersträvansvärt effektivt”.

Läser man på NE kan man förstå att Machiavelli-typen inte är någon sympatisk typ. Machiavelli ”framhöll bl.a. att en furste för att uppnå och hålla sig kvar vid makten ofta tvingas göra sig skyldig till handlingar som i det privata livet skulle betraktas som förkastliga – lögn, mord, svek, skoningslöshet.” Och är det inte det vi ser hos makthavare runtom i världen?
Och en narcissist är helt uppfylld av självbeundran och överdriven självupptagenhet.

Som tur är behöver jag inte skriva så mycket om psykopater från detta besvärliga liggläge, för det har jag redan gjort tidigare. De saknar nämligen oftast samvete:

Om samvete - brist på sådant - och skuldkänslor

Samvetet - den viktigaste kompassen just nu

Och Anders, som också har erfarenheter av psykopatiska tendenser hos chefer, har skrivit om det också:

Varför finns det psykopatiska chefer?

 

1221 visningar
© Averbis förlag | Kontakt