Finland - ett föredöme i humanitet?

För ett tiotal år sedan vaknade jag en morgon ur en dröm där jag bara hörde en stark röst säga: "Finland går före och kommer att visa vägen och vara ett föredöme!" Jag tycke det var konstigt, för jag visste lika lite om mitt födelseland som vilken annan svensk som helst. Finlands inrikes förehavanden har ju inte precis varit i fokus under åren i den svenska pressen eller TV nyheterna. Och jag har inte heller haft något större intresse eller haft kontakt med någon från landet därborta i öster.
Men nu plötsligt med en ny ung kvinnlig statsminister så börjar massmedia intressera sig för ett land som inte gjort så mycket väsen av sig.
De har t.ex. löst problemen med uteliggarna med projektet "Bostad först":

"Det var år 2008 som Finland gick in för nya metoder för att minska på den långvariga bostadslösheten.
Tidigare krävde man att bostadslösa skulle ta sig i kragen och lösa sina problem innan de kunde få en permanent bostad.
Enligt den nya principen har alla rätt till ett eget hem. När en person väl har fått en bostad kan man satsa på att ge den hjälp och stöd som behövs för att lösa eventuella problem."


"- Första morgonen när jag stod i mitt kök och tog fram saft ur köksskåpet/kylskåpet grät jag av lycka. Det är en stor sak att ha ett eget hem, säger Mika."
(Jag gråter av glädje med honom❣ Hur fruktanssvärt vore det inte att inte ha ett varmt och skönt hem att komma hem till 😟.)

"Den så kallade finländska modellen är berömd för sin effektivitet. Utländska medier rapporterar om fenomenet och många experter från olika länder besöker
Finland för att med egna ögon se hur det fungerar. Det är speciellt en sak som förvånar de utländska besökarna, läs vidare...

Läs också "In Finland, the number of homeless people has fallen sharply. The reason: The country applies the “Housing First” concept."

Och Finlands nya kvinnliga statsminister, Sanna Marin, föreslår nu fyradagarsvecka och sextimmarsdag!
Det hoppades jag på under hela mitt yrkesverksamma liv skulle komma i Sverige, men ack icke. Det har inte ens varit på tapeten hos något parti sen flera decennier bakåt i tiden.
Men det vore ju något för sambon som fortfarande måste slava. Vi kan ju flytt' dit...fast han klagar inte för han trivs med sitt jobb. :-). Men han skulle ju klara sig en liten bit med finskan för jag har lärt honom att säga "Vihreitä kuulia", gröna kulor (marmeladgodis), och "Lököpöksy höpöttää", vilket betyder ungefär att en med "byxor med gällivarehäng skojar". Vad gällivarehäng är får ni googla på. Så är ju formen på de flesta mysbyxorna! Och han har ett par sådana grå 😉!

Nåväl, med all denna ljusa rapportering från Finland kan man ju börja tycka att de kommit en bra bit i humanitet och nästakärlek, fast den andliga vetenskapen och Martinus böcker fortfarande är så gott som okända där. Så här kan man se att medmänsklighet inte handlar om teorier och kunskap ur böckerna utan av erfarenheter i livet. Finnarna har varit hårt ansatta av storebröder som Ryssland och Sverige länge och sådan ofrihet och förtryck ger ju en massa lidande. Bara tänk på hur många som blev hemlösa i det sista världskriget i östra Finland och när tyskarna brände ner hela norra Finland under sin reträtt från den finska fronten. Men nu skall ingen behöva frysa och vara hemlös! Goda krafter är igång!
Och förkortning av arbetstiden skulle kunna leda till att föräldrar kan umgås och se efter sina barn bättre och man får mer tid till konstnärligt skapande fritid. Vilket ju är målet med tanke på den andliga vetenskapens framtidsvision för alla på denna planet. Ja, bara några timmars arbete om dagen och inga ekonomiska bekymmer hägrar i framtiden, det är ju något gott att inkarnera i igenyessmiley!

Nu till Sanna Marins framtidsvision...

201 visningar
© Averbis förlag | Kontakt