Flera kända orsaker till muncancer som ökar i vår tid

Jag har arbetat 28 år inom tandvården och ett halvår på oralkirurgi där man bl.a. gjorde ansiktsproteser till dem som fått kinder och läppar bortopererade p.g.a. cancer i munhålan.

De flesta känner väl idag till om de vanligaste orsakerna till muncancer vilka är rökning och alkoholkonsumtion. Men att oralsex skulle vara en orsak till ökad muncancer är det få som känner till.
Kända orsaker till muncancer är alltså:

  1. Tobak (även snus som ger slemhinneförändringar)
  2. Alkohol
  3. Oralsex (HPV virus)

Från Cancerfonden.se informationssida:

HPV, Humant papillomvirus, är en virusgrupp som är mycket vanligt förekommande. Det finns över 100 olika typer av HPV. En del orsakar hand- eller fotvårtor, andra kondylom (könsvårtor) och ett 15-tal kan orsaka cellförändringar på livmoderhalsen. Dessa cellförändringar kan, men behöver inte, utvecklas till livmoderhalscancer.
[…]
Hur vanligt är HPV-infektioner i underlivet?

De flesta sexuellt aktiva människor har eller har haft en HPV-infektion. HPV-infektioner är världens vanligaste sexuellt överförbara infektion.

Kan HPV orsaka andra typer av cancer?
Alla slemhinnor i underliv och svalg kan drabbas, hos både män och kvinnor. HPV kan till exempel orsaka cancer i slidan, i vulva, i ändtarmsöppningen, i munhålan och på penis.”

Från sidan cancer.org :

HPV can be passed from one person to another during skin-to-skin contact. One way HPV is spread is through sex, including vaginal and anal intercourse and even oral sex.”
[…]
The number of oropharyngeal cancers linked to HPV has risen dramatically over the past few decades. HPV DNA (a sign of HPV infection) is now found in about 2 out of 3 oropharyngeal cancers and in a much smaller fraction of oral cavity cancers. The reason for the rising rate of HPV-linked cancers is unclear, although some think that it could be because of changes in sexual practices in recent decades, in particular an increase in oral sex.
People with oral and oropharyngeal cancer linked with HPV infection tend to be younger and are less likely to be smokers and drinkers.”

Läkare om muncancer:

Det har blivit vanligare med tonsillcancer som orsakas av HPV. Antalet tonsillcancerpatienter som har HPV i sina tumörer är idag sju gånger fler än på 1970-talet.” säger Tina Dalianis, professor i Tumörvirologi vid institutionen för onkologi-patologi på Karolinska.

Vidare:

Oralsex bland unga leder till kraftig ökning av muncancer

Antalet fall av muncancer orsakade av HPV-virus ökar kraftigt. Orsaken är att oralsex har blivit vanligare bland unga och att många tror att det är riskfritt.

På senare tid har det varnats för att strålningen från mobiltelefoner, trådlösa nätverk, elektromagnetisk strålning och mikrovågsstrålning kan orsaka cancer.

När radion kom varnade man folk för att sitta för nära apparaten för de kunde ta skada av ljudvågorna. Idag kör man ljudvågorna genom hörlurar och hörsnäckor och den enda skadan som kan uppstå är hörselskador och tinnitus om man inte reglerar tonstyrkan till normal hörselnivå.

Sen var det TV:n man inte skulle sitta för nära.

När det blev populärt med klockradion på nattduksborden så gick det en tid innan varningsropen skallade; farligt. ”Flytta på väckarklockan långt från sängen annars blir du sjuk” i både det ena och det andra, för strålningen från den strömförande apparaten förstör både din hjärna och nattsömn.

När mikrovågsugnarna kom genljöd varningsropen igen; farlig strålning!
Idag finns mikrovågsugnarna i så gott som varje hem, arbetsplats, restaurang, hotellrum och andra ställen. Inga rapporter finns om muncancer orsakad av mikrad mat eller strålning från dessa strålande snabbmatsugnar. Alla mikrar numera flitigt och gladeligen sin lunchbox utan någon större oro.

De senaste årens larmrapporter varnar nu för mobiltelefoner och menar att:

Kraftig ökning av sköldkörtelcancer och muncancer
Forskningen har bland annat visat att elektromagnetisk strålning och mikrovågsstrålning kan orsaka cancer. Strålningen från mobiltelefoner ökar risken för hjärntumörer och andra tumörer i huvudområdet. Det finns också belägg för att strålningen påverkar nervsystemet och hjärnans funktion på kort och lång sikt. Strålning kan orsaka  huvudvärk, sömnproblem, depressioner, ångest och beteendestörningar. Dessa symtom har ökat kraftigt i befolkningen det senaste decenniet. Samtidigt har strålningen ökat kraftigt. Ytterligare forskning pekar på att strålningen kan påverka immunsystemet och en rad kroppsfunktioner som fertilitet och hjärtrytm. Det finns oroväckande belägg för ökad risk för allvarliga kroniska sjukdomar, inklusive Alzheimers.  Riskerna är störst för barn och foster samt för gamla eller sjuka med försämrat immunförsvar.


Märkväl att länken går till Strålskyddsstiftelsen, som är grundat av en författare som skrivit två böcker om mobilstrålning, och skall alltså inte blandas ihop med Strålsäkerhetsmyndigheten som tidigare hette Statens strålskyddsinstitut!
Det är vanligt att dessa larmrapporter påstår att ”forskningen” har visat, men sällan finner man några källhänvisningar till dessa forskningsrapporter!

För Cancerfonden menar att:

Den forskning som nu pågått under ett decennium har lärt oss mycket. Från början inleddes inte studier för att finna möjliga hälsorisker. Motivet var en allmän oro för en ny teknik som spred sig över världen. Även om man aldrig ska säga aldrig så har det hittills inte kommit fram några data som tyder på att de symtom som kan uppstå när vi är inom ett radiofrekvent fält ökar vår risk för att få en hjärntumör.”

Den grundläggande orsaken till alla sjukdomar beror på ett försvagat immunförsvar där kroppens städpatrull av någon anledning blivit försvagad och inte orkar stå emot ”skräpet” som håller på att invadera kroppen och förstöra den sunda, friska och rena atmosfären där. Det finns väl ingen idag som inte vet att rökning, alkohol och annan osund matförtärning skadar våra fysiska lekamen.
Starkt immunförsvar får man genom att äta, dricka och tänka sunt, vilket innebär att man behandlar sina mikroceller med kärlek och omtanke. Ingen sabotör tar sig igenom en mur av friska celler som står i givakt för att försvara sitt revir från onda angrepp. De starka är ju i majoritet och har styrkan att stå emot. Slinker någon elaking in så kommer städpatrullen och eliminerar angriparen med full styrka.

Vad de flesta människor ännu inte vet är att det är intagandet av animaliska produkter som försvagar deras immunförsvar. Det skriver i alla fall Martinus, den danske vismannen, som har beskrivit mikrocellernas liv och välmående i sin bok ”Den idealiska födan”.

Den vegetariska födan är den naturliga för människan och alltmer nödvändig för att hon ska bli kvitt sjukdom och andra former av olyckligt öde. Vid näringsintaget införlivas mikrokosmiska livsenheter i vår organism. Deras öde bestämmer vår hälsa respektive ohälsa.”

Har man en stark fysik genom sund vegetarisk livsföring och friska tankar så kan man stå emot all sjukdom.
Något som är vanligt hos köttätare är att de ofta blir trötta efter maten. Det beror på att det tar mycket energi av kroppens matsmältningsceller att ”dräpa”, sönderdela och smälta animalisk föda. Detta händer inte efter en måltid enbart baserad på kokta vegetabilier eller färska bär och frukter. Energin och näringen går direkt in i blodsystemet och blir genast livgivande och stärkande. Det vet jag av egen erfarenhet eftersom jag har varit vegetarian sedan 1992. Läs Martinus svar om ”Om råkost, kokning och fruktätande

Vad anbelangar strålningsrisker från mobiler och trådlösa nätverk mm.

Vi hade nyligen besök av en miljöpartist och frågan kom upp om den elektromagnetiska strålningens risker. Både jag och sambon har varit skeptiska till dessa larmrapporter och velat se mer forskning om skadeverkningarna.
Jag är inte helt främmande för att man kan ”överkonsumera” mobiler och trådlösa apparater vilket kan ge negativa effekter på kroppen.
Som jag skrev har jag arbetat inom tandvården där vi i alla år tog röntgen på patienter utan några som helst skyddsåtgärder mer än att vi tog några steg bort från röntgenkameran när vi tog bilderna. Först femton år senare kom det direktiv om att vi skulle gå ut i korridoren när vi tryckte på knappen, men det fanns ju inget mer skydd än avståndet, och dörren måste ju stå öppen så vi kunde se patienten.
Vad jag däremot reagerade på var när vi fick de första dataterminalerna i receptionen i mitten av 80-talet och blev sittande framför dem åtta timmar per dag. All ögonsmink satt på skärmen vid dagens slut, kläderna sprakade av elektricitet och huden i ansiktet brann som när man solat för mycket. Men på den tiden var det ingen som talade om elöverkänslighet.
Så vi har i alla år skaffat oss de minst strålande skärmarna och varit noga med att ha så bra utrustning som möjligt, för jag kan inte hålla mig ifrån datorn och ta så långa pauser som jag egentligen borde. Och jag känner inte längre något större problem, utom att ögonen blir torra och lätt överansträngda.

Vår besökande miljöpartist hade med sig en apparat som man kunde mäta strålning med, så det blev en intressant rundvandring i vårt hem för vi har många apparater. Bl.a.:
Två skärmar vid datorn, trådlöst nätverk, trådlösa skrivare, scannrar och andra tillhörande apparater, mikrovågsugn, trådlösa telefoner i alla rum och vi bor i ett hus med sex våningar varmed vi självklart borde vara omringade av andras strålning.

Genomgången visade till allas vår förvåning att mätapparaten visade endast större utslag på en bordslampa på databordet från Clas Ohlssons!
Även våra mobiler visade endast en liten svag reaktion och min minst för jag hade ett skal av gummi på eftersom jag är rädd att den skall glida av handen annars när jag använder den.
Så om alla larmrapporter har rätt borde mätapparaten ha sprakat i höjden i vårt hem av alla s.k. riskfaktorer vi har, men det gjorde den nu inte!
Och därför är vi idag lika skeptiska till alla dessa larm som vi var tidigare. Men vi överkonsumerar inte våra mobiler och när sambon, som använder den mest, ringer så använder han en hörsnäcka. För det är ju så att all överförbrukning kan vara till skada. Att låta sina barn vars hjärn- och nervsystem är under utveckling sitta fastnaglade med mobiler, surfplattor, Ipads och andra strålningsbenägna apparater är naturligtvis oansvarigt. Det är ju en uppfostringssak om gränssättningar och där är föräldrarna ansvariga för sina barns hälsa. Allt med måtta i ”lagomsverige” borde gälla även här. Däremot borde föräldrarna undervisa sina barn om riskerna med rökning, alkoholdrickande och oralsex, för dessa är ju faktiskt konstaterade genom forskning att orsaka mun- och annan cancer:

Oralsex orsak till kraftig ökning av muncancerfall

Unga drabbas värst

Nya sexvanor gör att allt fler drabbas av cancer i munnen.

Varningen kommer från forskare i USA som tycker att det är dags att informera ungdomar om riskerna med oralsex.
[…]
– Det är dags att föräldrar, rådgivare och de som undervisar våra ungdomar om sex börjar prata om det här och förklarar att oralsex inte är riskfritt, sa Bonnie Halpern-Felsher från University of California efter att ha presenterat rapporten.”

Och NEJ, Gardasil gav inte lösningen på problemet, men det är en annan historia.

Uppdatering 2017-01-10
I Rapport nyligen tog man upp att muncancer ökar, speciellt bland unga.
På cancergalan i januari 2017 nämndes forskning på HPV, Humant papillomvirus, med anledning av kvinnors livmoderhalscancer, och även om att HPV också tros orsakas genom oralsex och män också kan drabbas. Men på SVTs nyheter kan man läsa:

2016-12-02

"Allt fler får munhålecancer i Sverige...Förekomsten av HPV, Humant papillomvirus, i munhålan ökar. Viruset som är sexuellt överförbart kan utvecklas till cancer.
– Vi ser fler och fler patienter som har tumörer som orsakats av HPV. Och det är yngre patienter än vi har sett tidigare."

Läs mer:

Den djupaste och innersta förklaringen till cancer

Våra tankar – orsaken till hälsa och sjukdom

För mycket kött bakom många fall av cancer

”…rött kött ökar risken för bland annat cancer i bukspottskörteln, strupen, lungorna och prostatan samt stroke och typ 2-diabetes.

– När det gäller tjock- och ändtarmscancer är sambandet klart bevisat. Forskarna är helt överens. För de andra sjukdomarna håller bevisen på att ackumuleras, säger Alicja Wolk som är professor i nutrionsepidemiologi vid Karolinska institutet.”

1507 visningar
© Averbis förlag | Kontakt