Handdukskriget

Handdukskriget

Nu har vi kommit tillbaka från Madeira brunbrända, utvilade och många erfarenheter rikare.

Har man börjar läsa kosmologi så hamnar man allt som oftast i moraliska dilemmor, som man måste ta ställning till på ett nytt sätt.
Så också med ett nytt påfund på turistorterna nämligen "handdukskriget".
Vad är nu det?
Låt mig berätta.
När vi var i Egypten, för många år sedan, upptäckte vi att folk gick ner och bokade de bästa solstolarna med bästa läget tidigt på morgonen genom att lägga handdukar på dem. Sedan gick de och åt frukost i godan ro. För att få en bra plats åkte vi med i detta "handdukskrig" med den påföljden att sambon fick gå ner tidigare och tidigare varje morgon för att överhuvudtaget få en dräglig plats. Mycket frustrerande. Och inte schysst alls, tyckte vi redan då.
Samma sak hände på Madeira vid den lilla polen vid hotellet. De bästa solplatserna var belamrade med handdukar, inga fysiska personer syntes dock till, och vi som kom tidigt fick lägga oss i skuggan för det var de enda stolarna som fanns kvar. Det var det tysta oskrivna reglernas platskrig, som pågick igen.

Det kändes inte rätt att gå med i detta "handdukskrig" igen. 
Efter lite diskussion kom vi fram till att det inte heller var schysst att uppmuntra sådant beteende. Solstolarna räckte inte till alla gäster och de som hade bokat i förväg satt och åt frukost på sina rum utan någon som helst brådska. Många hotell har haft problem med dessa "krig" och tillåter inte sådana handduksförbokningar, men på vårat hotell hade man inte satt upp några regler om det ännu.
Vi fick alltså se oss "besegrade" varje morgon. 
Eller? 
Är det inte moraliskt försvarbart att "först till kvarn"…
Vi kom fram till att en handduk är ingen fysisk person som ligger där och solar, så vi flyttade helt enkelt två handdukar till de stolar som fortfarande låg i skuggan. Och lade oss ned. Efter en timme (!) kom ett yngre par och tog sina handdukar utan att säga något och lade sig i några solstolar som låg längre bort. Då hade solen hunnit komma dit, så det var ingen skada skedd. Och naturligtvis kunde de inget säga om vårt tilltag, för alla VET med sig att det inte egentligen är ett schysst handlingssätt att göra så. Men så länge det går, så går det att fortsätta göra så. Om nu ingen bryter mot dessa oskrivna lagar. Vilket vi gjorde. Lite civil olydnad mot osynliga "lagar" kan man väl kalla det 

Kan man då få dåligt samvete över att flytta på en handduk? Nej, det fick inte vi! 


Marja

© 2006 Marja Silverfall All Rights Reserved

1090 visningar
© Averbis förlag | Kontakt