Inriktad på vegetarianism? Restaurangtips m.m.

Tack och lov är den yngre generationen mer inriktad på vegetariskt, så vi äldre veggisar kan få lite draghjälp! 

T.ex. i en studentstad som Lund finns det vegetariska rätter så gott som på varje restaurang. Och i flera matvarubutiker. Inga problem med att hitta mat där. (Läs vad forskning anser)

Stockholm är faktiskt sämre på restaurangområdet! Favorit i Sthlm har varit Rest. Malaysia.
Malmö är faktiskt bättre. Bl.a. Vegegården är toppen.

Och Helsingborg, som är en av Sveriges krogtätaste städer, är också dålig på att erbjuda vegetariska alternativ på restaurangerna. De anser antagligen att det räcker med en vegetarisk restaurang, Vegeriet, men de har inte öppet på kvällarna.

Göteborg har sin Solrosen i Haga, med smarrig mat och bohemisk atmosfär, som vi har gillat att besöka ofta!

Vi är däremot allergiska mot kala, trista och ofta skitiga vegetariska/veganska "hak" där man plockat ihop möbler från soptippen (verkar det som) och där det är så skitigt på både bord och stolar att man knappt har lust att sätta sig ner ens en gång. Jo, det finns sådana ställen, men jag vill inte namnge dem här. Varför glömma mysfaktorn, renheten och stilen bara för att man driver vegetariskt café eller restaurang? För att inte tala om avsaknad av mer kulinariska rätter. Man behöver inte leva på hummus, geggaröror och kikärtsbiffar bara för att man är vegetarian! En vällagad "vegetarisk planka" med quorn- eller grönsaksbiff omgärdad av pommes duchesse är inte att förakta om man vill festa lite! Den godaste vi någonsin har ätit serverades oss på en kvarterskrog i Uddevalla i Bohuslän!

Vi älskar restauranger med varm ombonad atmosfär, ev. med rödrutiga dukar eller gamla valv. Så i sommar skall vi försöka hinna till Jönköping och äta på Mäster Gudmund

Rådhuskällaren i centrala Malmö är också trevligt med sina valv. God mat och det bästa är att man kan se deras meny redan på nätet.

Och om man nu vill hitta mysfaktor nummer ett under bar himmel, med stjärnorna blinkandes ovanför och den sommarljumma kvällsbrisen smekandes ens solvarma lekamen, och äta riktigt gott vegetariskt? Ja, då skall man åka till Kreta! 
Vi har varit där 2 ggr , senast nu i maj, och på de flesta restauranger finns många vegetariska varmrätter på menyn. Vad sägs om vegetarisk moussaka? Min favoriträtt!
Den godaste har jag ätit på Kreta, i Chania, på Taverna Ela som är en gammal tvålfabrik med tjocka murar till väggar och öppet tak mot universum! Där hade kocken bytt ut köttfärsen mot linser på ett mycket smakfullt sätt.

I Rethymnon var moussakan godast hos To Pigadi God grekisk Briam kunde man njuta av på Taverna Loggia

Ja, nu blev jag så hungrig så jag får gå och kasta in några finska Karelska piroger i ugnen, inte fy skam det heller. Finns ibland på Coop.

Bon appetit i sommar !
Marja

1436 visningar
© Averbis förlag | Kontakt