Julen står för dörren...

Julen står för dörren och juleljusen är tända både ute och inne. Den första snön har lagt ett snyggt täcke över marken och skapat lite julstämning! Årets julskapelser är färdiga och kan av intresserade ses på min designsida http://design.silverfall.se/decoupage-galleri-4.html

Tomten var och hämtade alla paket, som man kan se på bilden ovan. Han hittade till oss och lämnade också en hel del klappar. Jo, faktiskt, sambon har varit sååå snäll hela året! Undrar om det fanns några till mig? Den som lever får se!

I år bestämde vi att inte ha någon julmat, utan bara äta sådant som vi gillar. Ingen traditionell morotslåda, ingen kålrotslåda, bara lite "kött"-bullar till de hembakta jullimporna, som bara är ett måste. Men så var vi inne i storstan och hittade en kinesisk affär med en massa intressanta vegetariska varor i frysdisken! Vegetarisk julkskinka!!! Den måste bara provas! Och till den måste man ju bara ha de traditionella lådorna, den vegetariska sillen m.m., så det är bara att sätta igång och förbereda .
Vi kom ut från affären och hade handlat vegetariska specialiteter för över 800 kr när vi var färdiga. Huuu!

Man måste ju prova hur vegetarisk hummer smakar! Jo, den ser ut som en riktig! Det blir nyårssupén. Och lite veg-scampi, veg-lax och veg-kycklingklubbor m.m. Vegetarisk tångkaviar har vi redan hemma som är makalöst god. Det svåraste för mig genom åren som inbiten västkustbo har varit att sluta med havsdelikatesserna som färska räkor, havskräftor och även krabba. Nu skall jag testa om de vegetariska havsimitationerna är något att betala för i fortsättningen. Många rättrogna vegetarianer/veganer anser det vara "dödssynd" att köpa mat som liknar kött eller fiskprodukter. Men jag tycker formen inte spelar någon roll, det är smakupplevelsen som är den viktigaste för mig. Och smaken kommer med kryddorna. Vad smakar kycklingkött och annat animaliskt kött? Ingenting utan en massa kryddor! Och det är mina matsmakminnen som tidigare blandkostare, som ännu inte fallit i glömska. Jag kan fortfarande längta efter Janssons frestelse, gjord med Grebbestads hummeransjovis, fast jag inte längre gör någon. I somras föll jag dock för en frestande macka med alldeles färska räkor i Smögen. Och de var lika goda som mina smaklöksmikrisar mindes dem från tio år tillbaka i tiden när jag åt dem sist. Man ändrar inte sin smak så fort, det kan jag förstå av detta mitt kulinariska "syndafall".

Som avslutning på våra excesser i storstan brukar vi gå på restaurang. Men så trista de flesta är!!! Det verkar vara kutym att är man vegetarian så skall man sitta i en trist avskalad naken lokal med möbler från något loppis och njuta av linser, bönor och kaninmat. Det passar inte min gom till fest, bara till vardags, den vill ha delikat mat. Så därför blir det ett letande på nätet efter restauranger som har t.ex. vegetarisk plankstek eller tzay-spett, veg-"kyckling", med jordnötsås för att nämna några. Oftast får man pasta i någon snabblagad form eller snabbt wokade grönsaker dessvärre. 
Men vi hittade, denna gång, en trevlig liten restaurang i Gamla Stan som bjöd på en kulinarisk veg-lasagne på rödrutiga dukar och dämpad belysning i mysig miljö med vinflaskor som ljusstakar. Det är mer min stil. Det skall kännas hemtrevligt. Och sambon känner likadant. 
Vi har beställt bord flera gånger på några veg-restauranger men vänt i dörren pga. den trista kala miljön på dessa och sökt oss vidare till trevligare krogar. Vilket inte är lätt när blodsockerhalten redan sjunkit ner till ett minimum - av hunger. Jag är bortskämd med god mat eftersom jag lärt upp sambon till en gourmetkock. I alla fall enligt min gom .

Ja, den goda maten är ju viktig men är ändå inte julens viktigaste detalj. Vi firar ju att ljuset/kärleken är på väg in i varje människohjärta i och med att Jesus för över 2000 år sedan hade den stora godheten och komma hit till denna jämmerdal och berätta för mänskligheten hur man skulle nå detta tillstånd. Och sedan Martinus för över 100 år sedan. Båda säger att det är så enkelt så; man skall bara lära sig att "älska sin nästa som sig själv"! När man ännu inte ens kan älska sig själv! Vilket är viktigt menade Martinus, som sa till sin sekreterare Gerner Larsson, att "kan man inte vara go’ mot sig själv kan man inte vara go’ mot någon annan heller". Och det är ju en stor sanning. Ja, det är bara att börja öva för övning gör mästaren. Så jag brukar köpa en julklapp till mig själv också, sedan några år tillbaka. Och jag älskar mig själv jättemycket varje gång jag öppnar det paketet. Det var ju precis sådant som jag verkligen önskade mig! Prova, det blir garanterat kärleksfullt mottaget med glädje .

De tända juleljusen är symboler för människor och är en "gåva från himlen", som Martinus så fint uttryckt det i artikeln "Julens budskap".

Där finns också vidare länkar till andra artiklar om julens innersta syfte, enligt Martinus.

Till sist från oss båda till er alla, våra trogna läsare och vänner, önskar vi en innerligt  GOD JUL och ett GOTT NYTT 2010!

Marja & Anders

1301 visningar
© Averbis förlag | Kontakt