Lite om Maria Montessori och hennes pedagogik

Jag önskar att jag hade fått gå i en Montessori-skola! Jag tyckte inte det var så roligt i den traditionella skolan. Jo, kanske upp till 3:e klass. Sedan sa en lärare till min mamma på ett föräldramöte när jag gick i 5:e klass: ”Den flickan hon kan, men hon vill inte”.

Jag hade redan lärt mig läsa på egen hand vid 5-års ålder, antagligen för att jag tyckte att jag ville kunna läsa själv. Jag blev för otålig med att invänta att någon skulle ta sig tid och läsa sagor för mig. Sedan dess har jag läst hela mitt liv. Mycket och gärna. Maria Montessoris motto var att:

Arbete skall vara en utmaning och att bli utmanad skall vara roligt.”

Ja, hur mycket roligare blir inte lärandet då.

Hon ansåg också:

När barn tidigt lär sig se människor i omgivningen som medhjälpare i utforskandet av världen utvecklar de inte negativa attityder till människor med annan ras eller religion.

Hur klokt är väl inte det! Själv vet jag en del om hur det är att vara invandrare i Sverige. Nu mobbas svenska ungdomar i Norge som gör det arbetet som norska ungdomar inte vill.
Montessoris ord skulle hänga synlig på alla skolor i dagens Europa, där människor skickas hit och dit mellan olika länder för ingen vill släppa in dem p.g.a. ras eller religion. Själv blev hon landsförvisad från Italien eftersom hon vägrade medverka till att barn skulle bli soldater. Heder åt henne. Alla hennes skolor i Tyskland stängdes också och bilderna av henne brändes som på ett häxbål. Men det går inte att utrota något som är humant och medmänskligt. Hennes pedagogik används idag på mer än 20.000 skolor över hela världen.

Hon ansåg att hon själv som person var helt ointressant, det var hennes pedagogik som skulle vara i fokus:

”Titta inte på mig!
Titta vartåt jag pekar.”

Sade alltså Maria Montessori (f. 1870 – 1952)
Nominerad till Nobels fredspris 3 gånger

Läs mer om Maria Montessori

1107 visningar
© Averbis förlag | Kontakt