Männens heder, flickornas död - om hedersmord

Jag såg idag ett dokumentärprogram på TV (från Axess) som jag hade spelat in. Den hette "Deadly Honour", eller på svenska "Männens heder - flickornas död", och handlade om hedersmord.

Filmens manus byggde på intervjuer med kvinnor som överlevt hedersrelaterat våld i staden Ramla i Israel.
Det slog mig att det finns många samband mellan hedersmord och kvinnomord överhuvudtaget. Det som händer i hedersrelaterade mord händer även i andra mord av kvinnor. Och så även när det "bara" handlar om kvinnomisshandel. Det allt handlar om är patriarkalt maktmissbruk och dess krav på kvinnlig underdånig lydnad. Orsaken förklarades väldigt tydligt i filmen av en manlig chef för ett kulturcentrum:

"Alla traditionella folkgrupper som överger sina sedvänjor och flyttar in till storstäder drabbas av svårigheter. […] Ja, alla som går från en patriarkal kultur till en kultur där fadern är maktlös. Männen blir naturligtvis rädda eftersom de förlorar kontrollen. Vem dödar? Den som mördar har mist kontrollen. Om man anser sig behöva kontrollera sin fru och kontrollera sina döttrar och det plötsligt inte är möjligt längre…Om man då tror att man har rätt att döda så gör man det."

Ja, det säger ju allt. Den som misshandlar eller dödar har mist kontrollen över någon, som han anser sig äga och ha rätt att styra efter egna förlegade åsikter.
Och kulturchefen berättade att majoriteten egentligen inte stöder dessa mord, men problemet är att denna majoritet tiger still. Det ser alltså ut som om alla stödjer morden.

Åtta flickor från samma släkt mördades, en efter en, utan att någon skyldig pekades ut. En flicka som överlevt berättade att helt plötsligt rusade bara en maskerad man in i familjens lägenhet och sköt henne i huvudet. Där satt mamman och hennes syskon som såg allt detta ske. Mamman började skrika och hennes syskon likaså när de såg blodet börja rinna från hennes huvud. Den maskerade mannen blev stressad och sprang ut och detta räddade hennes liv. Men hon blev svårt invalidiserad. Och trots att hon anmälde mannen, som hon kände igen på rösten som sin släkting, så ansåg rätten att det inte gick att bevisa det. Så han gick fri.

När den sista åttonde flickan, som hade varit försvunnen i ett år, hittades mördad i en gammal brunn var det en av familjens kvinnor som bröt tystnaden. Flickans bror, som var läkare, greps för mordet. Han hade drogat ner henne och sedan slängt henne i brunnen i skogen. Han fick 12 års fängelse.
Efter det började allt fler kvinnor säga att saker skulle förändras. 
Kvinnorna hade börjat prata med varandra och de bröt därmed en långvarig tystnad. De vågade opponera sig.
Och från att det tidigare varit enstaka kvinnor som vågat vittna, så blev det många kvinnor som sa att "Nu får det räcka! Vi vill vittna och se mördarna inför rätta."

Men frågan som uppstod var; vilket skydd kunde dessa kvinnor få? För dessa vittnen lever under mordhot från sina manliga släktingar. Flera har också utsatts för mordförsök.
En kvinna kan inte leva hela sitt liv i en skyddad tillvaro i ett kvinnohärbärge, sade en kvinnlig chef för föreningen "Kvinnor mot våld", utan man måste skapa förutsättningar för att kvinnorna ska kunna återvända till ett socialt liv bland de sina.

Detta känns ju igen. Det drabbar kvinnor som misshandlas av sina män även här i Norden. De måste gömma sig och leva under skyddad identitet för männen hotar dem, och även deras barn, med våld och död. Kvinnorna får leva som gömda flyktingar i sitt eget land, medan mannen går fri.

Vad har då dessa unga flickor, mellan 14 – 16 års ålder, gjort för att de anses behöva mördas av patriarkatet i sina familjer? De flesta i dokumentären kunde inte riktigt förklara vad som orsakat dessa mord. Inget promiskuöst eller syndigt leverne i alla fall, utan det räckte med att flickan hade setts tala i en mobiltelefon eller ha för kort kjol. Det räckte tydligen bara med misstanken att hon skulle kunna vanära männens heder så blev hon mördad.

Mannen har makten att göra det i vår värld och man behöver inte ens åka ner till Israel för att bevittna sådant. Kvinnor mördas varje dag även i Norden. Och förövaren är oftast någon pojkvän, sambo eller äkta man. Alltså en "släkting" som står henne nära och som anser sig ha rätten till att bestämma över hennes liv och leverne.
Det är dags att alla kvinnor börjar re-agera och göra något även här i Norden. Drabbar det någon i ens närhet så måste man synliggöra missförhållandena. För den som tiger håller våldsverkaren under armarna. Det krävs civilkurage av båda könen för att få slut på kvinnovåld.

Tidigare om ämnet "Manlig makt och kvinnlig underordning".


Marja

© 2011 Marja Silverfall All Rights Reserved
 

1097 visningar
© Averbis förlag | Kontakt