Om besserwissers och personangripare

Alla har nog träffat på en besserwisser på nätet i olika forum dvs. personer som inte kan låta bli att inta attityden att "jag kan och vet bäst". 
Och om inte alla andra snällt fogar sig till denne besserwisser så tar han till stora släggan med att försöka tillintetgöra sin motståndare med trakasserier genom att försöka skjuta motståndaren i sank med nedsättande omdömen av personlig art dvs. smutskastning. Fast han egentligen inte ens känner personen ifråga från något verkligt möte i livet. Allt för att vinna poäng hos de övriga deltagarna och minimera sina åsiktsmotståndares trovärdighet. Ofta med helt ogrundade påståenden om motargumenterarens karaktär, intelligens, kunskaper m.m..
I privatlivet kan vi välja att inte umgås med sådana besvärliga typer, men på nätforum har man inte något val. Man måste samverka tillsammans med honom eller henne om man vill vara kvar i diskussionen. Är man forumsansvarig eller moderator måste man få besserwissern att fungera tillsammans med de andra i gruppen genom att ha netikettregler och att följa dem. Om man vill behålla skribenterna och forumets trivsel, förstås.

Enligt modern forskning om människans psyke har en besserwisser ofta ett högt självhävdelsebehov och en låg inlevelseförmåga. Det är därför de inte märker att andra människor upplever deras beteende med obehag. Besserwissrar vill gärna vara perfekta, men har inte alltid den rätta begåvningen eller allmänbildningen för att leva upp till de högt ställda inre kraven, menar forskarna. Inlevelseförmågan för andra människors känslor växer i takt med våra lidanden på olika områden, enligt kosmologin. Det vi själva upplevt har gjort ont kommer att utveckla vår empati och medkänsla för andra människors lidanden genom igenkännande.

Hur utvecklar man då ett besserwisserbeteende? Forskarna tror att det beror på att man har vuxit upp i en familj där någon av föräldrarna har varit självhävdande och felfinnande. Att man som barn har varit tvungen att hävda sig verbalt genom hård ordväxling för att bli hörd och få utrymme. Men bakgrunden kan också vara motsatt, att man kommer från en familj där man har fått mycket stöd för en överdriven tilltro till sina egna åsikter och sin egen förmåga. Det resulterar i ett uppblåst ego, och en tro på att allt man har att säga är väldigt betydelsefullt och klokt. 
För forumsägaren och moderatorerna - som ses som auktoriteter av besserwissern eftersom hans fortsatta existens på forumet är avhängigt av deras acceptans - kan det vara relativt enkelt att hantera besserwissern. Eftersom besserwissrar ofta har en låg självkänsla men anpassar sig efter auktoriteter kan man få dem att successivt lära sig att dämpa sina självhävdelsebehov - vilka ofta saltas med personangrepp - och lära honom/henne bete sig mer humant mot sina medmänniskor. Livet och medmänniskorna är ju läromästarna på vår väg mot humanitet. Som moderator för ett forum får man vara observant med en besserwisser som strör personliga elaka anmärkningar och arroganta kommentarer kring sig. Det kan alltså vara ännu värre för forumet om det är moderatorn eller forumsägaren som uppvisar ett auktoritärt besserwisser-beteende. De är m.a.o. av "samma skrot och korn" som besserwissern och då är ju hoppet ute för förändring på just det forumet. Och det har jag ju sett bevis på flera gånger.
En sådan moderator/forumsägare tappar ofta kontakten med sina sakligt debatterande gästskrivare eftersom han är oemottaglig för kritik och därmed förändring till någonting bättre. Han visar sig vara väldigt arrogant och auktoritär. Forumsgästerna lämnar då forumet och börjar skriva någon annanstans. Eller stannar kvar och fajtas fast personangreppen haglar. Båda gör ett val. Den ena är mer för frid och fred i sin tillvaro medan den andre kanske fortfarande har behov av lite action och gräl i sitt liv, vilket innebär att man enligt kosmologin har överskott av den explosiva tyngdenergin i sin mentalitet. Men Livet/Gudomen gör motstånd mot dessa utbrott och verktygen är medmänniskorna. Uttryckt med Khalil Gibrans ord från boken Profeten:

"Ty liksom kärleken kröner er, skall han även korsfästa er. Liksom han hjälper er att växa, skall han även tukta er. Liksom han stiger upp till er fulla höjd och smeker era spädaste grenar som skälver i solen, skall han även nedstiga till era rötter och skaka dem där de klamrar sig fast vid jorden. Som sädeskärvar samlar han in er. Han tröskar er tills ni står nakna. Han sållar er och befriar er från era agnar. Han maler er till vithet. Han knådar er tills ni blir mjuka; Och sedan överlämnar han er åt sin heliga eld för att ni skall bli helgat bröd till Guds heliga fest. 
Allt detta skall kärleken göra med er för att ni skall lära känna era hjärtans hemligheter och i denna kunskap bli en del av Livets hjärta.


Marja

1777 visningar
© Averbis förlag | Kontakt