Om näthat

Det har uppstått ett nytt ord på Internet; "Näthat".

Såg igår på TV, "Nyhetsmorgon söndag", där man diskuterade detta nya problem som drabbar många som vågar skriva om sina åsikter på egna bloggar eller forum på nätet.

De som drabbas värst är ofta de som vågar skriva om nya tankar, som många kanske inte vill höra eller kan förstå. De kanske upplevs som ett hot mot deras gamla åsikter. Man börjar göra motstånd. Inte med sakliga argument, utan med personangrepp, hat, hot och förföljelser. På detta vis försöker man tysta de obekväma åsikterna. Eller så vänder man sig bara emot en person, som man på osakliga grunder känner antipati mot, utan att känna denna människa på något annat sätt än dennes just då nedskrivna ord.
Kvinnorna får höra att om hon skriver på ett sådant "hårt sätt", dvs. hävdar sina åsikter på ett rakt och bestämt sätt, så får hon skylla dig själv om hon utsätts för personangrepp! 
Det är ett fenomen som jag har varit bekant med sedan många år, 2001, när jag har skrivit på olika Martinus-forum, även om motståndet och tyngdenergin kanske inte fått så drastiska utbrott som hot (utom i ett fall) och ren förföljelse. Men angreppen har varit tillräckligt tydliga för att kunna klassas in under personangrepp, eller som Martinus kallar dem "förtunnat mord". 
Vad som räknas in i de "förtunnade morden" är, enligt Martinus:

"Dessa kryckor eller mordvapen behöver inte nödvändigtvis vara revolvrar och bomber, de kan också vara de mentala vapen som brukas i vardagen: skvaller och giftiga anmärkningar, förföljelse genom intriger och förtal, ja, även tillsynes oskyldiga anmärkningar, som innehåller en dold gadd som så småningom borrar sig in i offrets psykiska kropp. De flesta människor kan ibland vara benägna att döda något av andra människors lycka och glädje över livet, och så länge dessa mikroskopiska mord äger rum, måste den människa som ännu nänns göra så leva i jordmänniskans ångestfyllda djungel."
Gudomen och livsmodet K9/97, 12/84, 19/71, 12/57

Dessa Martinusforum har sin hierarki precis som alla andra forum där några anger tonen och bestämmer vad som är rättolkat och vad som är feltolkat av Livets Bog. Och som på de flesta forum där strider uppstår är dessa auktoriteter fortfarande män med maktbehov. Åsiktsfrihet råder inte där heller om den går emot brödraskapets trosuppfattningar. Skrapar man på polityren på den tunna fernissan en aning, så tittar djuret fram.

"… det vi kallar civilisation och kultur är ännu endast som ett slags fernissa, som täcker över djurrikets djungelmentalitet. Den jordiska människans värld är en intellektualiserad djungel, och den begynnande mänskliga känsla och intelligens, som utgör "fernissa" över jordmänniskans djuriska natur, har ännu inte styrka nog att binda de explosiva krafterna"

Skriver Martinus i Kosmiska glimtar.

De som råkar värst ut för personangrepp är oftast kvinnorna.

Läste för en tid sedan i DN en intervju med Ebba von Sydow, Veckorevyns chefsredaktör,.
Hon har tydligen också blivit rejält åtgången av både näthat och mejlhat den senaste tiden.
Vad hon har gjort för att råka ut för detta hat spelar ingen roll i detta sammanhang, det är inte det jag vill orda om här utan om begreppet "näthat". Det är nämligen så många som har blivit utsatta för detta hat att de fått sluta blogga eller stänga av kommentarsfunktionen i sina bloggar.
Kort från intervjun:

"Ebba får läsa att hon är ett "drinkluder" som medvetet bjuder ut sig eftersom hon går ut uppklädd och sminkad i stället för att stanna hemma, och att hon därför får "skylla sig själv" om något skulle hända.

Varifrån kommer allt hatet? (frågar reportern henne)

- Som trendspanare får jag väl konstatera att hatberoende är årets sjukdom. År 2007 kanske kommer att gå till historien som elakhetens år. Någonstans verkar vi ha tappat det grundläggande sunda förnuftet.
"

Och hon är inte ensam:

"I stort sett samtliga namnkunniga kvinnliga bloggare, Linda Skugge, Bodil Malmsten, Isobel Hadley-Kamptz, Anna Hellsten, Katrine Kielos och bloggdrottningen Karolina Lassbo, har öppet grubblat om priset för att uttrycka sig kanske är för högt. 
Flera av dem har till slut valt att fortsätta blogga fast med kommentarsfunktionen borttagen. En blogg utan kommentarer! Det är lite som med kvinnors ilpromenad på väg hem genom mörkret. Var inte tillgänglig, kvinna!
"

Detta skriver Linna Johansson på Expressens ledarsida i maj 2007.
Nu har jag inte öht läst dessa kvinnors bloggar och en del av dem vet jag inte ens vem de är, så det är således inte om hatet riktat mot dem är berättigat eller inte som är anledningen till mina funderingar kring näthatet.

När vi skapade vår egen blogg här för några år sedan var jag bestämd med att inte ha någon kommentarfunktion. Varför? 
Jo, för att jag vid ett flertal tillfällen fått känna på detta hat. Not in real life, utan på två diskussionsforum på nätet. Jag vill inte tala om namnet på dessa forum (även om många säkert kan gissa vilka) för jag vill inte på villkorsvis att någon skall hitta till de ställen. De forumen är för det mesta skamfläckar för allt vad nästakärlek heter. Där grasserar nämligen "laglöshet" och personangreppen haglar. Man följer inte sina egna netikettregler och inte utan fog kan jag tycka att det finns oerhört mycket kvinnofientlighet hos de män som mest skriver där. Men där finns även en del kvinnliga "medlöpare", som stöder dem.

Vad gjorde jag då för att bli utsatt för detta hat. Jo, bl.a. har jag:

  • Informerat om riskerna med konstlade andliga övningar
  • Ifrågasatt om det är rätt av Institutet att göra ändringar i Livets Bog
  • Ifrågasatt Kosmosredaktionens partiskhet för publicering av artiklar som gör reklam för konstlade andliga övningar såsom yoga, qigong, felaktig meditation m.m., i Kosmos. Och inte tillåter artiklar om riskerna med sådana övningar.
  • Skrivit om att Martinus sagt i ett föredrag att man inte skall göra egna symboler, vilket även de österländska mandalas är och som en del kosmologiprofiler nu har kurser i att måla och meditera över, eller målar nya egna symboler som liknar Martinus

Läs här:

Man skall inte teckna symboler själv, del 1.
Man skall inte teckna symboler själv, del 2.
Man skall inte teckna symboler själv, del 3.

Med mera, som inte fallit i god jord.
Och det skulle jag inte ha skrivit för då går drevet igång. Personangreppen börjar hagla. Och även de bröder, som tidigare inte blandat sig i samtalet, ploppar nu fram ur anonymitetens dunkla dimmor och gör allt för att stödja sina kompisar i utmobbningen av denna hemska häxa som vågar sig ha en egen bestämd åsikt och som dessutom – ve och fasa! - går emot MANNENS. Förbjudet! Hon skall fortsätta att tiga när männen talar!

På det sista forumet fick jag helt plötsligt mejlbesked om att allt vad jag skrev hädanefter först skulle gå igenom censurens granskande ögon, dvs. godkännas av de tre manliga "chefer" för forumet, som inte gillade det jag skrev. En av dem kom t.o.m. med en liknelse om en festkompis, från sin partajperiod, som hade missat holken och pinkat på hans toalettväggar i fyllan och villan. Sånt kan han inte tolerera varken hemma hos honom eller på hans forum, som han betraktar som sitt hem.

Och enda skälet till modereringen ansågs vara - när en kvinnlig forumsdeltagare frågade om orsaken till denna åtgärd - att jag inte hållit mig till "god ton" och den goda tonen betydde att på deras forum skulle man "bara vara vänner". Sanningssökare och forskare göre sig icke besvär där, fast de utgav sig vara ett Martinus forum där man uppmanades skriva fritt om allt inom kosmologin. Nej, det skulle trampas i vispgrädde med yllesockor på. Sanningen fick stryka på foten för sekttendensen; vi är en grupp som håller ihop och gullar med varandra oavsett vad. Personangreppen mot mig fick passera utan någon åtgärd och man fortsatte att offentligt utgjuta sig om min person i rena personangrepp, utan att jag gavs möjlighet att svara för mig - annat än genom censurering. Man försökte göra med mig precis som militärjuntan i Burma har gjort med Aung San Suu Kyi, sätta mig i något slags "husarrest" med t.o.m. munkavle på! På ett Martinus forum!!! Och ingen av dessa människor känner mig ens eller har ens sett mig. Eller kanske just därför. Främlingsfientlighet är ju vanlig mot dem som inte finns innanför flockens "kovärme". Förtalet tystnade först efter att sambon påpekat för dem att min syster och hans bror var advokater.

Men jag har ju skapat mig mina egna uttrycksvägar , som går förbi alla "modereringsmurar", och jag kan skriva fritt utan att fastna i några gubbars censureringsnät !

På det andra forumet var försvaret mot mina frågor om varför personangrepp mot mig fick fortgå utan åtgärd, att jag själv minsann också hade gjort personangrepp och därmed gjort mig skyldig till samma sak och därmed fick skylla mig själv. När jag bad dem att ta fram var jag hade gjort några personliga påhopp på någon kunde de inte hitta ett enda ställe. Men då fick jag istället en reprimand om att jag hade varit "för hård" i mina inlägg och min argumentation. Här levde alltså det gamla talesättet kvar att kvinnan helst skall tiga i församlingen, och vill hon tala så måste det vara med mild och mjuk röst dvs. inte ha åsikter som går emot männens. 
Och såsom i den verkliga yttervärlden råder fortfarande denna inställning även bland dem som menar sig vara kosmologi-intresserade. 
Den nu bortgångna Bertil Ekström upprepade gång på gång: "Tro inte att s.k. "Martinus-folk" är bättre än andra folk för det är de inte! De är inte ett dugg mer utvecklade än alla andra." Och så berättade han om alla strider, som pågått år ut och år in och pågick då också på bl.a. Institutet.

Intet nytt under solen, med andra ord. Och det har gått över 2000 år sedan det delgavs människorna: "Du skall älska din NÄSTA"….och i denna formulering ingår även kvinnorna.

Marja

© 2008 Marja Silverfall All Rights Reserved
 

2763 visningar
© Averbis förlag | Kontakt