Så länge vår kärlek har ett villkor kvar...

Så länge vår kärlek har ett villkor kvar,
om också bara ett,
så länge är vår kärlek en sluten
hand.
Karin Boye

"Jag har levt under äktenskapsliknande former med flera män tidigare, men jag har aldrig varit med om det här djupet i en relation. Jag har heller aldrig upplevt en relation med en man som en stor frihet, men det gör jag med honom. Ofta har det varit så tidigare för mig att relationerna utvecklats till att bli olika former av reservationer och ofriheter och så småningom har jag brutit upp.
— Jacques och jag pratar om det där ibland att man måste ha kommit en bit med sig själv för att kunna ha en relation som är fri. Inte fri i den meningen att man säger till varann: "Gå ut och gör vad du vill, jag bryr mig inte!" Utan en som är en frihet att få vara människa. Det är fantastiskt
." 
Gudrun Schyman https://www.aftonbladet.se/relationer/a/jPlPAL/jacques-och-jag-har-ett-fantastiskt-forhallande

Ovanstående uttalande låter precis som en återgivning av mitt liv!

En annan stark kvinna som också fann lyckan efter helvetet är Berit Ås. Hon hittade en go´kompis och levde lycklig med sin man Dagfinn i ett jämställt äktenskap. De delade på allt arbete i hemmet och var kompanjoner även i en massa arbetsprojekt. Läs gärna hennes bok: "Förbannad är jag ganska ofta" Hon sa: Om du inte är före din tid så kommer den inte.” Detta uttalande är något av ett valspråk för den norska feministen, psykologiprofessorn, politikern och fredsaktivisten Berit Ås. Upphovskvinnan till teorin om härskarteknikerna.

Intervju med Berit Ås:

"Etter bruddet med en kjæreste som slo og sparket henne, møtte Berit Ås sin kommende ektemann Dagfinn. Selv hadde Dagfinn mistet sin forrige kjæreste i kreft.

– Han var optimistisk, glad, flink til å løse problemer og uhyre begavet uten å skryte. Et dypt og varmt vennskap grodde fram mellom oss. Det la grunnlaget for en kjærlighet. Den var ikke så stormende erotisk at vi var villige til å begå drap for den, men han ble den viktigste personen i mitt liv, forteller hun."

Det är inte så vanligt att starka kvinnor hittar en mentalt och mänskligt mogen man som inte har några makttendenser eller härskarmentalitet kvar, men det finns faktiskt några "männ - i - skor"  som kan bli ens livskamrat för livet. Men jag vet; "de växer inte på trän"!!!
Men numera är jag också en av de (få!?) lyckliga som lever i en underbart stimulerande relation med en man som blivit min allra bäste vän. Han ger mig frihet att få vara människa, liksom jag ger honom den friheten.

Varför blir man då stark feminist och kämpar för kvinnors "lika rätt" om man nu fått förmånen att leva i en jämställd relation? Just därför! Kan tre män släppa makt- och härskarbehoven och se kvinnan som sin jämlike, så kan alla! Det är det vi vill upplysa om! Man måste ju delge sina medsystrar om att det finns undantag. Så ge inte upp, sök vidare!

Även om parrelationer under "äktenskapliga former" inte hör framtidens mänsklighet till, är det gott att - åtminstone i dagens kalla samhälle och värld - kunna leva i kärlek och harmoni i hemmets lugna vrå. Det ger en hopp om att bättre tider skola stunda när fler och fler kan leva med varandra i kärlek! 

Marja  

2905 visningar
© Averbis förlag | Kontakt