Senaste nytt om copyright av Martinus bandföredrag

Som vi tidigare har skrivit så försöker MI att bluffa oss med att påstå att de har upphovsrätten till Martinus bandföredrag och att vi på vår hemsida har överträtt copyrightlagen genom att publicera 5 stycken bandföredrag med förklarande nyckelord till!

Våra juridiskt utbildade släktingar har tidigare gett sin syn på den svenska copyrightlagen, de sa att:

det där svaret (från MI) är inget svar från någon juridiskt kunnig person! Ingen jurist skulle ta sig an ett sådant mål. För man kan inte komma med krav i efterhand på copyrighträttigheter på bandupptagningar av offentliga föredrag - varken av föredragshållaren eller några ’arvtagare’. Speciellt inte om föredragshållaren tillåtit det, vilket ju Martinus har gjort utan förbehåll. Man kan inte efteråt av några arvtagare påstå att ljudupptagningen bara var för privat bruk eller inspelade olovligt, då måste man kunna visa upp ett skriftligt avtal om sådant. Läser man dessutom både testamentet och gåvobrevet står där inget om några testamenterade rättigheter till ljudband.

Och nu har även ”Fyrklövern” anlitat Danmarks största expert i copyrightfrågor och Ruth Olsen skriver i Den Ny Verdensimpuls nr 3 - 2013:

”Det ligger nu ljudband ute med 50 Martinus-föredrag för fri nedladdning på en av de åtalades sidor på nätet, bearbetade och rensade från missljud. Jag räknar med att snart få ut dem till försäljning för självkostnadspris som MP3:or i Bogbiksen. Institutet har inte copyright på ljudband, som det framgår av ett par artiklar här i tidningen, och som en advokat med specialitet på copyright har förklarat kan ljudupptagning från föredrag som var offentligt tillgängliga inte hamna under copyright. Dessutom stod det inte något om ljudband i det av Martinus underskrivna ”gåvobrevet”.”

Sedan många år tillbaka har det funnits otaliga Martinus bandföredrag ute på hemsidor som:

77 stycken på Martinus–on-tour

77 stycken hos Tredje Testamentet

Och nu också 50 stycken hos en av de åtalade och fler kommer att finnas allteftersom.

Ingen av dem har fått några uppmaningar om att ta bort dessa eller blivit anklagde för att ha överträtt copyrightlagen. Så man kan ju undra vad som ligger bakom MI:s brösttoner mot oss? Vrede? Irritation? Rättfärdig harm? Toppstyrning, kontrollbehov och sekteristiska maktbehov?

Våra 5 bandföredrag låg nämligen redan ute när de skrev till oss:

”De artikler, Martinus Institut tidligere har givet jer tilladelse til at offentliggøre med Martinus Instituts copyright, har I fortsat ret til at have liggende på hjemmesiden. Da vi ikke kan se, hvilke artikler I havde liggende for ti år siden, stoler vi på jeres oplysninger. Vi synes dog, at der er tale om ganske mange artikler.”

Allt detta Martinus-material hade vi redan tidigare fått tillstånd till genom åren efter ansökningar genom brev och mail till MI 1997 – 2006, och som de bekräftat och gett tillstånd till genom brev eller mailsvar!

Vad skall man säga? Jo, det är bara att försöka att förlåta dem ”ty de veta icke vad de göra”. Men vi har tappat den respekt vi i alla år har haft och visat mot MI, den är nu ”puts veck”! Försök till auktoritärt maktmissbruk är vi allergiska mot!

Tidigare inlägg:

Brev från Martinus Institut

Frågor till Martinus Institut om copyright av privata ljudupptagningar

Nytt mail från MI 2013-05-24 

2592 visningar
© Averbis förlag | Kontakt