Serie om kvinnliga äventyrare

Har du tillgång till Axess-Tv kan jag rekommendera en serie om "Kvinnliga äventyrare". Tyvärr är det bara tre kvar ur en serie på fem. De två tidigare har varit mycket intressanta och välgjorda. De som är kvar är:

"Anna och kungen av Siam
Hon har engagerats för att ge kungens 39 fruar och konkubiner och hans 82 barn en modern västerländsk uppfostran. Hon blir respekterad för den hon är, men kung Mongkut finner henne vara "en besvärlig kvinna". Hon blir bara kvar under fem år, men hennes vistelse vid hovet ger 75 år senare upphov till en bästsäljande roman, som sen blir filmen "Kungen och jag". "

"Gertrude Bell - öknens lady Gertrude Bell hade både bakgrunden och modet för att bli en respekterad spelare i ökenpolitikens manliga värld. Hon talade flytande arabiska och kunde såväl leda kamelkaravaner som politiska spel. Hon hade ett förhållande med T.E. Lawrence."

och

"Alexandra David Neél
Hon skrev mer än 30 böcker om österländsk religion och filosofi och om sina många resor. Mest känd blev hon för att hon som pilgrim år 1924 som första vita kvinna lyckades ta sig in i det för utlänningar stängda Tibet, en resa som hon sen beskrev i boken "Min resa till Lhasa"." 


Från Alexandra David Neéls intressanta bok "Bland mystiker och magiker i Tibet" har jag citerat ett stycke i min artikel "Besatthet - Vidskepelse eller verklighet?"

Tiderna för de sista programmen som sänds (rullande under flera dagar) hittar du här (Uppdatering 2013-03-19; tderna inte längre aktuella)

Marja

975 visningar
© Averbis förlag | Kontakt