Storebror vill veta allt om din ekonomi!

För några år sedan behövde vi ta ut en större summa från vårt konto på Handelsbanken.
Vad vi inte visste då var att man måste beställa sedlarna flera dagar i förväg. Idag vet vi varför. Det finns ju inte så gott om fysiska sedlar längre utan allt är ju bara digitala siffror som bankerna trollar fram ur luften på datorn när de så behövs. Vi fick dock ut summan utan problem och allt var frid och fröjd.

Men det blev inte så som vi hade tänkt oss, vi behövde inte pengarna och sambon stegade iväg och skulle sätta in dem igen efter en tid.
Vad hände?
Jo, då ville bankkassören veta var pengarna kom ifrån???  Det hade väl inte hon med att göra? Jodå det hade hon visst det, påstod hon. Banken måste nämligen veta att det inte handlade om penningtvätt!!! Och sambon fick tilldelat sig en blankett där han skulle förklara var han hade fått pengarna ifrån! Han tittade på damen bestört och sa: ”Men det är ju våra egna pengar som vi har tagit ut från vårt eget konto, men nu behöver vi dem inte så nu vill jag sätta in dem igen”. ”Skriv det då”, svarade hon. Och det gjorde han.
Jag trodde inte det var sant, när han kom och berättade det.

Men nu har det hänt något märkligt igen. De senaste gångerna när vi har loggat in på Länsförsäkringar så ploppar det upp ett frågeformulär där man ombedes att lämna uppgifter om än det ena än det andra av privat karaktär.

Där står:

Välkommen! För att motverka penningtvätt behöver vi din hjälp att svara på några frågor.”

Och att alla banker lyder under penningtvättslagen och de behöver regelbundet ställa vissa frågor till sina kunder!

Frågor som finns i enkäten är bl.a. på vilket sätt jag förvärvar mina pengar och hur mycket jag då tjänar varje månad!
Och vad som är mitt huvudsyfte med kontot och sparandet hos banken! Och så klämmer de i med att ”Vi behandlar alla svar konfidentiellt!
Jo jag tackar och tror vad jag vill!
Och märk väl att Länsförsäkringar inte ens har någon pengahantering, allt som finns är elektroniska siffror.
Nu har vi lyckats förbigå denna enkät, för det finns en länk i texten som man kan klicka på om man inte vill svara på frågorna just nu.

När jag började googla på detta märkliga rotande av banken hittade jag ett forum där man redan diskuterat problemet. Det var en tjej som berättade att de vill ta ut en större summa pengar från Länsförsäkringar, men eftersom de, som sagt, inte har någon fysisk pengahantering så skulle hon gå till Forex för att få ut dem. Men där fick de frågan varifrån de fått pengarna och vad de skulle användas till. När de inte ville svara på det, så sa tjejen bara ”tyvärr, och ryckte på axlarna”.

På det forumet fick jag också reda på att det finns en lag som bankerna kan stödja sig mot. De kan alltså kräva att man deklarerar alla sina pengaförehavanden för dem. Det hade vi ingen aaaaning om!
Storebror ser dig, skall veta allt om dig!

Här är den:

Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Situationer som kräver kundkännedom
 

2 § En verksamhetsutövare ska vidta grundläggande åtgärder för att uppnå kundkännedom enligt 3 §

1. vid etableringen av en affärsförbindelse,

2. vid enstaka transaktioner som uppgår till ett belopp motsvarande 15 000 euro eller mer,

3. vid transaktioner som understiger ett belopp motsvarande 15 000 euro men kan antas ha samband med en eller flera andra transaktioner och som tillsammans uppgår till minst detta belopp, och

4. vid osäkerhet om tillförlitligheten eller tillräckligheten av tidigare mottagna uppgifter om kundens identitet.

Om det finns misstankar om penningtvätt eller finansiering av terrorism, ska åtgärder som anges i första stycket vidtas, oavsett eventuella undantag, befrielser eller tröskelbelopp.

Nu var det belopp som vi ville sätta in igen lååångt ifrån ovanstående rekommenderade belopp, men det hjälpte föga.
Jag började skriva detta inlägg igår, men annat kom emellan, så jag hann inte lägga ut det. Men det var väl någon mening med det, för i eftermiddags fick jag en hint om att det är ett stort evenemang som sker i Stockholm ikväll: Tusentals människor kommer att ta ut sina pengar och tömma så många bankomater som möjlig i protest mot att bankerna försöker få bort de fysiska kontanterna. Endast elektronisk hantering av pengar skall alltså få finnas. Varför?
Ja, det är väl inte så svårt att förstå! Då kan de få total kontroll över hela hanteringen av pengar. Det finns nämligen inte så mycket fysiska sedlar, det är därför man måste varsla flera dagar i förväg till banken att man vill ta ut dem. Så att de kan gräva i sina djupa källarvalv eller skrapa hem sedlarna med att låna från andra banker, som också har bara lite av dem. För alla banker arbetar mot samma mål; ett kontantlöst samhälle. För att ha totalkontroll över massornas, folkets, tillgångar och förehavanden. Det handlar med andra ord om makt och kontroll.

Läs Anders eminenta tolkningar av Per Lundgrens ekonomiska trilogi:

Vi lever i en ekonomisk diktatur - del 1

Vi lever i en ekonomisk diktatur - del 2

Vi lever i en ekonomisk diktatur - del 3

Vi lever i en ekonomisk diktatur - del 4

 

3897 visningar
© Averbis förlag | Kontakt