Svensken borde äta mindre kött för att förbättra miljön

Svensken borde äta mindre kött för att förbättra miljön proklamerade Jordbruksverket häromdagen och öppnade för en köttskatt. Reaktionerna lät inte vänta på sig. De köttälskande svenska köttkonsumenterna gick i taket över förslaget om köttskatten - och de är många. Miljön får ge vika för den egna gommens njutningar.

Svensken äter per person i genomsnitt c:a 85 kg kött om året. Vilket är en markant ökning med c:a 25 kg sedan 1990, enligt Jordbruksverket.

Och som ett brev på posten skriver Sydsvenskan att ekofågel från Skåne är bäst för miljön. Under en bild på några veckogamla kycklingar från en varumärkesnämnd kycklinguppfödare kan man läsa att kycklingarna ”har sju veckor på sig att leva ett ekologiskt och fritt liv.” Och att det är ”något som gör den till Sveriges bästa köttval, enligt SLU:s Köttguiden.” Som släppt en ny köttguide om köttätandets miljöpåverkan och sätter svenskproducerat kött högst upp på listan.

Ägarna till kycklingfarmen upptäckte att kycklingar som fick springa fritt i deras trädgård smakade godare än andra kycklingar och började ”odla” kycklingar i större skala, som fick springa ute:
Det känns bra att ha kycklingar som har den ytan och får komma ut. Djurvälfärd är viktig för oss.” Säger kycklinguppfödarna som på kvällarna samlar in de små liven så att räven och andra hungriga djur inte skall komma och äta upp dem.

Men sen, efter bara sju ynka veckor massnackas de för att säljas till svenskar som dövar sitt samvete med att gå på propagandan att ”ekofågel är bäst för miljön.” Ingen tänker på att man förkortar livet för en stackars levande varelse med berått mod! Hur var det nu med ”djurvälfärden”? Den sträckte sig inte så långt: Lev gott och spring fritt den korta tid du har lilla kyckling, men efter sju veckor skall du dö! Hmm, enligt min uppfattning ganska morbid ursäkt och uppfattning om det levande livet.

Det är ju upp till varje människas samvete vad man kan och vill tugga i sig!
Men har du sett en film med ett slaktreportage någon gång? Inte? Gör det! Se och hör djurens ångestvrål när de anar att de föses mot en regelrätt avrättning för att den glade köttkonsumenten skall få i sig ett skrovmål.
Jag är säker på att ju fler människor som skulle behöva slakta ett djur för att äta sig mätta, desto fler vegetarianer skulle vi få med rasande fart. För den köttälskande svensken skulle snart börja må förfärligt illa av att behöva hålla i ett sprattlande ångestskrikande djur som hen skall ta livet av! Sanna mina ord! Stäng slakterierna och ge varenda människa en yxa till hjälp för sitt dagliga födointag och miljöproblemen skulle snabbt vara ett minne blott. 
Tror en vegan-tant, dock icke milli-tant!

Men alla får, som sagt, äta efter sitt eget samvete! Man ändrar inte en kollektiv forntida köttätarvana på ett ögonblick. En ändring av kostvanor uppstår hos individen först när man inte längre kan tänka sig att medverka till någon endaste levande varelses död — varken direkt eller indirekt .

P.S. I en annan artikel, i samma tidning, kan man sedan läsa att Skånes djurparks chef tror på räddning från en akut ekonomisk kris för djurparken med bygge av en restaurang där man kan titta på vargar och samtidigt äta viltkött! Blir detta scenariot till en eventuell ”Meny”?: 
Peka ut vilket djur i parken du vill ha, så ordnar kocken en kulinarisk viltgryta i ett endaste nafs!
Mon Dieu! Vart är vi på väg?
D.S.

1127 visningar
© Averbis förlag | Kontakt