Till minne av Tage Buch 1911 - 2016

Första gången jag träffade Tage var i Varnhem 1995. Det första som slog mig var att hans vackra blå ögon utstrålade värme och godhet. Inget undra på att han hört till Martinus närmaste förtrogna vänner genom alla år, tänkte jag.
Jag hade gärna velat höra mer om Martinus som människa från honom, men vågade inte fråga. För på den tiden kunde jag inte förstå danska.

Tage, f. 1911, som skulle ha blivit 105 år gammal 25/6, gick bort tisdagen den 9/2. Han var fantastisk med sin tankeklarhet och uttrycksförmåga trots så hög ålder! Den som finge gå i hans fotspår!
Han har lämnat det jordiska men många människor i hela Norden har varma minnen av denne ödmjuke man. Martinus lär ha påstått att han var en ”Martha-typ”, en som i bakgrunden tyst och  stilla tog hand om allt det praktiska och gjorde inte så mycket väsen av sig. Detta bekräftas tydligt i Pias ännu aldrig publicerade artikel nedan. Men han backade inte för att säga sitt hjärtas mening när han hade bestämda åsikter om hur Martinus Institut skötte sina åligganden mot Martinus Sak. Det sista brevet till rådet ”Samtaler og eget ansvar” från december 2015 kan man hitta nedan.

Pia Hellertz berättar:

”År 1997 reste jag till Danmark för att intervjua Tage för Ny Kulturs räkning. Det var en fantastisk upplevelse och jag skrev bifogade artikel. Jag skickade den till Tage för granskning, men han sa ifrån att jag fick inte publicera den i Ny Kultur. Det var för mycket Tage i den. Han trodde att jag skulle skriva om Martinus. Så artikeln har legat i min dator.
Jag tror att jag för några år sedan skickade den till Institutet.
Men nu, 18 år senare, vill jag gärna förmedla berättelsen om en fascinerande man:

Tage Buch — 60 år i kosmologin   (aldrig publicerad intervju från år 1997)"

Här kommer andra länkar till vad vi har i vår portal om Tage:

Tage Buch om det egna ansvaret och den pågående rättsprocessen (med översättningshjälp infogat för svenskar)

Samtaler og eget ansvar – brevväxling mellan Tage Buch och rådet för Martinus Institut och Tages sista hälsning (på danska med svar från rådet för Martinus Institut och Tages sista svar tillbaka)

Lys i mørket av Tage Buch

När Paul Brunton tappade hakan (Tage berättar) (på svenska, med länk till Tages artikel "Om författaren Martinus")

 

1005 visningar
© Averbis förlag | Kontakt