Vansinnesdåd i Stockholm

Förra helgen var vi i Stockholm, som vi inte besökt på många, många år, för att se Maria Lundkvist på Maxim som ”Shirley Valentine”. På fredagen strosade vi runt vid Åhléns och tog en fika på Kulturhuset precis vid den här tiden som terrordådet skedde idag på samma ställe. Vi hade ”tur” att det inte hände då.

På lördagen gjorde vi Gamla Stan och jag sa till sambon när vi gick på Västerlånggatan att nu får vi se upp så att det inte kommer en bil rusandes på den smala gatan. Det finns inte någonstans att fly om någon blir psykotisk och anser sig vara styrd av en osynlig makt. Jag mindes nämligen händelsen i Gamla stan för 14 år sedan. Vår kör hade rest till Stockholm från andra sidan Sverige för att delta i en sångarstämma, och naturligtvis skulle man ju passa på att strosa runt och shoppa i Gamla Stan. Det var jag och en körkompis helt överens om på fredagskvällen och bestämde när vi skulle frukostera på hotellet nästa morgon för att sedan ta en promenad till gränderna i den gamla stadsdelen. Men något hände med mig på morgonen vid frukosten, jag hade ångrat mig. Av någon "märklig" anledning ville jag inte gå med, utan bestämde mig för att stanna på hotellet. Fast jag tyckte själv att jag ju egentligen borde ha passat på när man nu ändå var där, det var ju inte ofta man kom till huvudstan. Men icke.

Jag blev alltså på ett märkligt sätt genom en inre ingivelse ”förhindrad” att gå till Gamla Stan. Men min körkamrat, som jag skulle följt med, och några andra i kören gick dit och fick uppleva en massaker. Och de undgick med nöd och näppe att dödas på Västerlånggatan där en psykotisk man med sin bil plöjde in bland de flanerande människomassorna lördagen den 31:e maj 2003.

Jag kunde ha varit något av offren, "om inte OM" hade funnits. Nu gör det ju inte det, det finns ju inga tillfälligheter. För väninnan som jag skulle gått och shoppat med blev touchad av bilen som körde i sicksack med hög fart och hon såg allt som hände på gatan när människor blev överkörda. Hon blev djupt chockad och blev omhändertagen av en snabbt ordnad krisgrupp i en kyrka i närheten och kunde inte medverka under vår konsert som vi skulle framföra på kvällen.

Förövaren berättade efteråt under rättegången att en internationell grupp män styrde honom med fjärrkontroll. Att han inte förstod den konspiration han utsattes för. Gruppen som styrde honom, styrde också Sverige och det handlade om internationell politik och vapenhandel. Han förstod inte varför de valt honom. "De avlyssnar mig och har makt över mig", sa han.

I "gruppen" som "styrde honom" skulle bland annat en civilklädd polis ha ingått. Han menade att det var denne som utlöste vansinnesdådet. "Jag såg honom på Västerlånggatan. Han tryckte på fjärrkontrollen, bilens fart ökade och den svängde in på gatan", sade bilföraren.

Han hade blivit psykotisk/schitzofren.

Läs om händelsen:
Mordåtal för vansinnesfärd

992 visningar
© Averbis förlag | Kontakt