Vår mat ”från farm till tarm”

Nu kan man inte gå säker längre ens om man bara håller sig till ”kaninmat” som vegetarian.

För jag läste idag i tidningen att skånska forskare får 16 miljoner för att stoppa ehec-smittan i salladen som orsakas av den giftproducerande bakterien enterohemorragisk E coli-infektion (EHEC).
De övriga utbrotts-orsaks-rätterna har vi hållit oss från sedan 1992, som: opastöriserad mjölk, opastöriserad äppelcider, yoghurt, salami, medvurst, rostbiff, hamburgare, blodiga biffar m.m.

Men isbergssallad har vi nog ätit ett antal gånger genom åren. Vi har tydligen haft tur att dessa inte varit bevattnade med förorenat vatten!

Inte nog med att man numera måste koka de i affären köpta frysta bären, nu hotar även salladen också att förgifta en!

Bärodlarna vattnar sina plantor med skitvatten fullt av kolibakterier och från bladgrönsakerna går det inte ens att skölja bort de giftiga ehec-bakterierna, kan jag läsa i tidningen. Man kan ju inte äta kokt sallad!

Vi måste förhindra ehec i ett tidigt stadium”, säger professorn i trädgårdsvetenskap på SLU i Alnarp. Och vidare:

Man brukar tala om matens väg från jord till bord. Vi vill gå ett steg längre, från farm till tarm”.
Ja, nog är det en kul slogan! Från farm till tarm!

Vanligaste orsaken till ehec-smitta är att infektionen sprids med förorenade livsmedel, från person till person eller vår miljö. Smittan har stadigt ökat i Sverige.
Mest fall registreras på sommaren. Bakterierna kan tydligen komma från brunnsvattnet i sommarstugorna, besök på bondgårdar eller de grillade biffarna som inte är genomstekta.
De som smittats utomlands har oftast besökt Egypten eller Turkiet.

Vi, sambon och jag, är helt plötsligt glada över att vi inte är så förtjusta i salladsblad! Och att de vi ätit i Grekland i ”grekisk sallad” ännu varit fria från ehec.

Och när jag läst artikeln tömde jag ett ”köp billigt – färdigskuret – salladsmix”-paket, som vår trevlige grönsakshandlare prackade på mig när jag handlade av honom sist. Jag brukar aldrig köpa sådana salladsmix-burkar, men tog dem ”för du får två för en tia”. Det dåliga samvetet för att vi äter för lite grönsallad tog över för ett ögonblick.
Nu ligger ”tian” i matkompostlådan på väg till det som åter skall bli gödsel för nya salladsblad!
Tänk om den nu var full med ehec-bakterier? Vad händer då? Visserligen påstås det att matavfallet med gödsel och avfall från slakterier och livsmedelsindustrin värms upp för att döda ev. smittämnen, men eftersom det inte är en naturlig process, så kan ingen vara säker på att så sker. För på sopor.nu kan man läsa:

”Kompostering är naturens egen metod att bryta ner det organiska avfallet med hjälp av syre och mikroorganismer, främst bakterier och svampar. Exakt hur den komplicerade mikrobiologiska nedbrytningen går till har vi fortfarande begränsad kunskap om.”

Kan det uppstå en ond cirkel? Vattnet i jorden sprider giftbakterierna vidare och sommarstugeägarna får dem i sitt brunnsvatten, salladen i sina blad, idisslade kreatur i sin gräs-mat osv. osv. Det går runt, runt…
Det sägs ju att alla våra utkissade mediciner och hormoner förgiftar våra vatten, så vilken skada gör då inte ehec-bakterierna?

Är man barn skall man inte längre klappa djur utan att ha med sig handsprit.
Hör man till den äldre delen av befolkningen med försvagat immunförsvar, som jag gör, skall man verkligen vara försiktig så man inte drabbas av denna ”allmänfarliga sjukdom” som ehec är. För bakterierna kan inte behandlas med antibiotika, för då frigörs nämligen giftiga ämnen och sjukdomstillståndet förvärras!

Ju närmare pensionsåldern jag kommer, desto mer förstår jag varför de har ändrat på pensionsallmosornas storlek till ett minimum för många. Det är inte meningen att pengarna skall räcka till mat, vi är ju alltför många 40-talister! Dödsfall i ehec är ännu inte så vanliga, men de förekommer. Så nu kan denna slogan bli verklighet:

”Äta bör man, annars dör man.
Äter gör man, ändå dör man!”

Vilken död kan anses vara bäst? Svältdöden eller salladsdöden?
Nåväl. Hur man än gör, så dör man! Eller rättare sagt; kappan blir kvar i förgiftad jord, medan kappans ägare vandrar vidare till sällare och renare trakter.

Filosoferar en ännu icke förgiftad

Marja

1832 visningar
© Averbis förlag | Kontakt