Vem bär ansvaret för en våldtäkt?

Jag läste i gårdagens Stockholm City om det uppmärksammade våldtäktsfallet på Stureplan. Tidningen har en serie om hur få våldtäktsmän som fälls i våldtäktsfall i Sverige. 

Det är hårresande tycker jag hur, som det står: "två Stureplansprofiler friades – trots att det i domen slås fast att en våldtäkt ägt rum." ! Så klart finns det en mängd juridiska argument för detta som kan diskuteras i oändlighet, men för det sunda förståndet står det väl ändå glasklart att något är väldigt, väldigt fel här. Har man blivit utsatt för våldtäkt skall man väl inte behöva känna att man blir våldtagen en gång till, som många beskriver?

Allt fler reagerar. Citys Chefredaktör skriver: 

"Vilket beteende är konstigast – en singeltjej som festar flera gånger i veckan och träffar olika män eller ett killgäng som tar med sig hem en kraftigt drogad tjej som de har gemensam sex med så att hon efteråt är både fysiskt och psykiskt helt trasig?"

Den springande punkten ligger i vem som har ansvaret för en våldtäkt. Tjejen som "utmanar" med sin klädsel etc., eller killen (killarna) som inte kan "tygla sig"? 

Jag tycker inte att det finns någon tvekan om att det är killarna som bär skulden, för att de inte kan ta herraväldet över sina hormoner. I dem är det "kroppen och inte knoppen" som har makten över dem. De vet att de gör något otillåtet, men gör det ändå för att deras begär är så stort. 

Allt handlar om vem som har makten: Kroppen eller vår mänskliga moral. Och det är bara genom att göra ett medvetet val, vad man vill vara redskap för här i världen som en förändring kan komma till stånd. I Martinus analyser kan man läsa om att det är tanken som är det primära, som skapar kroppen under långa tider, genom tusentals liv, och bara genom att förändra tanken kan man förändra kroppens begär, i det långa loppet.

Det kan såklart inte göras över en natt, men det är definitivt där det börjar. Så tänk om ni killar som tycker det är OK att våldta och kränka andra för att tillfredsställa era begär! Det är inte OK!

Anders
Läs också vad Martinus skriver om våldtäkter: Martinus om våldtäkter...

2112 visningar
© Averbis förlag | Kontakt