Min vegetariska inlagda gurk- och aubergin-"sill"

Skala och dela en aubergin och strö på salt på snittytan. Låt stå en ½ tim. Torka bort den beska saften som sipprat fram och skär auberginen i silliknade bitar.

Koka upp dem i rejält saltat vatten bara en minut. Känn med potatissticka, får inte bli för mjuka!

Gör en ättikslag av 3 dl vatten, 2 dl socker, 1 dl 12% ättikssprit i en kastrull och värm och rör om tills sockret löst sig. Krydda med en påse sillkryddor och några lagerblad. Jag vill inte hälla kryddorna direkt i glasburken utan häller dem i ett kaffefilter som jag knyter ihop med gummiband och lägger ner den bland grönsakerna. Slipper kryddbitar i munnen ;-).

Skala en slanggurka och ta bort kärnhuset med tesked, dela i två halvor och skär ut silliknade bitar på snedden.

Lägg de väl avrunna och av överskottvatten avångade auberginbitarna i en glasburk varvat med gurkbitar, morotsslantar, små blomkålsbuketter och skivor av rödlök. Häll på ättikslagen med kryddorna (eller kryddpåsen) och låt svalna. Förvaras i kylskåp och serveras med gräddfil och gräslök till färskpotatis. Mums! Dessa "sillbitar" kan med lätthet göras till "senapsill", "vitlöksill" m.m.

Välbekomme!

Marja

2236 visningar
© Averbis förlag | Kontakt